Helaas overkomt het nog steeds veel mensen dat ze lekkage krijgen aan hun dak. Hier kan je vaak zelf niks aan doen, maar wel is het superbelangrijk dit gelijk te laten repareren. Laat je het kapotte dak niet snel herstellen, dan kan de uiteindelijke schade je veel geld kosten. Daarom in deze blog meer informatie over het ontstaan van een lekkend dak.

Hoe ontstaat een lekkend dak

Een lekkage aan het dak kan erg hardnekkig zijn. Vaak kom je er pas achter als er al schade is aan je woning. Daarbij is het ook nog zo, dat de plek waar de schade te zien is, niet de plek is waar de lekkage zit. Door de muren loopt het water naar allerlei plekken in het huis. Er zijn een paar oorzaken van lekkage die het meeste voorkomen:

  • Lekkage bij de schoorsteen
  • Dak van de buren lekt
  • Dak van een uitbouw lekt
  • Regenpijp en dakgoot voeren het water niet goed weg
  • Het lood van het dak is gescheurd

Het laten repareren van je dak

Bij de constatering van een lek aan het dak is het belangrijk deze gelijk te laten repareren om eventuele verdere schade te beperken. Je kan zelf zorgen voor goede opvang van het water en eventueel een tijdelijk zeil om de watertoevoer te beperken. Daarnaast moet je gelijk een specialist in dakwerken inschakelen, deze kunnen het lek opsporen en gelijk dichtmaken. Het zoeken naar een lekkage op een plat dak is lastiger dan bijvoorbeeld met dakpannen, omdat je hier duidelijker ziet welke pannen niet goed liggen of kapot zijn.

Voorkomen is beter dan repareren

Het onderhoudt aan je dak is dus belangrijker dan je denkt. Door goed onderhoudt voorkom je: blijvende natte isolatie, schimmels, kortsluiting en koudebruggen. In het ergste geval kan er zelfs houtrot ontstaan en moet je hele dak worden vervangen. Een kapot dak zorgt er ook voor dat er veel warmte verloren gaat, dit zorgt voor hogere energiekosten.

Je hele dak laten vervangen

In sommige gevallen kan het beter zijn je hele dak te laten vervangen. De tijd die in een reparatie zit, kan aardig oplopen qua manuren, in dat geval is een nieuw dak aanleggen dus een stuk goedkoper. Overleg daarom altijd met een goede specialist om tot de beste oplossing te komen. Dakdekker Haarlem kan je volledig adviseren over jouw nieuwe dakbedekking.