De kelder heeft een risico op vochtproblemen, aangezien het vaak helemaal of gedeeltelijk ondergronds zit. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om je kelder waterdicht te maken. In dit blog geven we je 3 opties om de kelder waterdicht te maken.

1.       Kelderbekuiping

Kelderbekuiping houdt in dat de wanden en de vloer wordt bedekt met een waterdichte pasta. Dit klinkt eenvoudig, maar reken maar op een startprijs van zo’n 4000 euro. Voordat de muur wordt ingesmeerd moet de muur namelijk eerst grondig gecontroleerd worden op scheuren en gaten. Vervolgens wordt de muur stofvrij gemaakt en met een waterdichte cementspecie afgedicht. Belangrijk is om grote gaten in meerdere keren te vullen, om het krimpen van het vulmiddel te vermijden. Vervolgens wordt eerst een primer geplaatst voordat de waterdichte pasta wordt aangebracht. De muren worden een aantal keren ingesmeerd voor het beste resultaat. Na het afdichten van de muren wordt er vaak ook gekozen om de keldervloer aan te pakken. Hier wordt meestal een coating op aangebracht.

2.      Drainage

Een andere optie om de kelder droger te krijgen is door middel van kelderdrainage. Hierbij wordt een membraan gelegd op de kelderwanden en/of vloeren. Via dit membraan loopt het water naar een verzamelput, waar het volgens wordt weggepompt naar het riool. Bij deze oplossing zal de kelder nog steeds vochtig blijven, maar je hebt in ieder geval geen last meer van stilstaan water. De kelder wordt hier echter niet waterdicht van. Reken op een startprijs van rond de 3000 euro met deze methode, waarbij wanddrainage vaak duurder uitvalt.

3.      Injecteren van keldermuren

Om opstijgend vocht te bestrijden wordt er vaak voor gekozen om de muren te injecteren. Hierbij worden gaten in de muur geboord, waarin een vochtwerend product wordt aangebracht in de muur. Dit product vormt een barrière tegen opstijgend vocht en zal uiteindelijk zorgen voor een droge muur. Deze optie is een stuk goedkoper dan de eerste 2 manieren; denk aan een richtprijs van zo’n 100 euro per lopende meter.

Oorzaken vochtige kelder

De oorzaak van een vochtige kelder ligt vaak bij grondwater dat via de vloer of wanden de ruimte insijpelt. Hierdoor ontstaan schimmels en vochtproblemen, die soms ook ontstaan door een gebrek of door geen ventilatie. Belangrijk is dus, nadat je je kelder waterdicht hebt gemaakt, om je kelder goed te blijven ontluchten, om problemen in de toekomst te voorkomen.